logo

Επιλέξτε γλώσσα / Sprache wählen / Select language

Γεωγραφικά Στοιχεία

Τα Κατσανοχώρια είναι μια μικρή περιοχή ένντεκα χωριών, του νομού Ιωαννίνων της επαρχίας Δωδώνης. Βρίσκονται νοτιοανατολικά της πόλεως των Ιωαννίνων, επάνω στη δεύτερη (2η) επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Πραμάντων. Τα χωριά πλέον αποτελούν τμήμα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων (http://www.voreiatzoumerka.gr/ και http://www.dimosprofile.gr/media/dimos-vorion-tzoumerkon/). Η περιοχή των Κατσανοχωρίων ορίζεται στα ανατολικά από τη χαράδρα του Αράχθου, στα νότια από το Ξηροβούνι (1614μ.), στα δυτικά από τα υψώματα της Αετοράχης (1060μ.) και στα βόρεια από τα υψώματα της Τσούκας (Δείτε το χάρτη).

 

Τα έντεκα χωριά που συναπαρτίζουν τα Κατσανοχώρια, με αλφαβητική σειρά είναι: Αετοράχη (πρώην Κοτόρτσι), Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι), Καλέντζι, Κορύτιανη, Κωστίτσι, Λάζαινα, Νίστορα, Πάτερο, Πηγάδια (πρώην Βαλτσιόρα), Πλαίσια και Φορτώσι.

 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα, στον μικρό κάμπο των Πλαισίων και του Καλεντζίου, οδηγούν να θεωρήσουμε ότι οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τις αρχές του 3ου π.Χ. αι. Πρόκειται για ερείπια ακρόπολης στα ανατολικά του Καλεντζίου, καθώς και τα ευρήματα, στήλες και μικροαντικείμενα από ταφές, στα νοτιοδυτικά των Πλαισίων, στη θέση «Κακολάγκαδο». Νομίσματα του Κοινού των Ηπειρωτών έχουν βρεθεί στην περιοχή της Κορύτιανης. Οι επόμενες πληροφορίες που διαθέτουμε για την περιοχή προέρχονται από τις αρχές του 14ου αι. και το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β’, με το οποίο επιβεβαιωνόταν τα κτήματα που κατείχε η μητρόπολη Ιωαννίνων και της παραχωρούνταν και άλλα. Από την περίοδο αυτή και στη συνέχεια υπάρχει μια συνεχής και αδιατάρακτη πληροφόρηση, άλλοτε πλούσια άλλοτε περιορισμένη, για την περιοχή, από ιδιωτικά και δημόσια έγγραφα καθώς και επιγραφές που εντοπίζονται εντός των ναών των περισσοτέρων χωριών.

 

 

Ιστορικά Στοιχεία

Πλέσσια ή Πλαίσια : Είναι ένα από τα έντεκα χωριά των Κατσανοχωρίων και το ένα από τα δύο, το άλλο είναι το Καλέντζι, που βρίσκονται μέσα στο μικρό κάμπο.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και ακτινωτά γύρω από την κεντρική πλατεία, που συγκεντρώνει όλη τη δραστηριότητα του χωριού, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και θρησκευτική. Το χωριό χωρίζεται σε δύο μαχαλάδες από το ξερολάγκαδο Μπισδένης που διέρχεται από το κέντρο του χωριού πλησίον της κεντρικής πλατείας.

Το όνομα του χωριού για αρκετά χρόνια δημιουργούσε πρόβλημα ακόμη και στους κατοίκους του που δε μπορούσαν να αποφασίσουν αν πρόκειται για την Πλέσια (ή Πλέσσια) ή τα Πλαίσια. Σήμερα έχει επικρατήσει η δεύτερη άποψη για τα Πλαίσια και έχει τεκμηριωθεί και επιστημονικά.

Στο χωριό ο κάθε επισκέπτης μπορεί να  δει   τους Ιερούς ναούς:
Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Απόστολων, Αγίου Κωνσταντίνου, της Κοίμησεως της Θεοτόκου (Καθεδρικός Ναός), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Προφήτη Ηλία, το Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής (Παναγοπούλα), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου (Αϊ Γιάννη).

Ελλάδα

GreeceEpirus

Ήπειρος

map epirus

Κατσανοχώρια

katsanohoria1