Νομός Πρεβέζης
Άγιος Αθανάσιος Πρέβεζας
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χρονολογείται τον 18ο αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πρέβεζας. Ο ναός είναι μονόχωρος δρομικός ξυλόστεγος με μικρών διαστάσεων αψίδα στα ανατολικά. Στοιχεία της επτανησιακής αρχιτεκτονικής εντοπίζονται στην διακόσμηση της ξύλινης οροφής, δηλ. της Ουρανίας, στη διώροφη διάταξη του γυναικωνίτη και στο κωδωνοστάσιο. Σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται το 1780. Από την επιγραφή πληροφορούμαστε ότι ο ναός αγιογραφήθηκε με τη συνδρομή και επιστασία του ιερέα Ιωάννη Γεωργούση και των ευσεβών χριστιανών, καθώς πρόκειται για συναδελφικό ναό.
Οι τοιχογραφίες του Αγίου Αθανασίου στην Πρέβεζα αποτελούν το μοναδικό σωζόμενο μεταβυζαντινό εντοίχιο σύνολο στην πόλη. Σώζονται σε καλή κατάσταση, εκτός από μεμονωμένες φθορές. Στο ιερό βήμα σε σχέση με τον κυρίως ναό παρατηρούμε διαφοροποίηση στο ύψος των ζωνών και διαφορετικά διακοσμητικά μοτίβα μεταξύ των μεταλλίων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πιο σχηματοποιημένη και γραμμική απόδοση των προσώπων, συνηγορούν στην διάκριση μίας παλαιότερης ζωγραφικής φάσης, η οποία μπορεί να χρονολογηθεί γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Στο μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων του 1780 στον κυρίως ναό, ακολουθείται η εικονογραφική παράδοση του 16ου και 17ου αιώνα στην Ήπειρο, ενώ σε άλλες παραστάσεις, κυρίως από τις σκηνές των Παθών, εντοπίζονται έκδηλες δυτικές επιδράσεις.
Η Ουρανία του Αγίου Αθανασίου διακοσμείται με σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και είναι επηρεασμένη από αντίστοιχη διακόσμηση των ξύλινων οροφών ναών των Επτανήσων. Η γεωγραφική θέση της Πρέβεζας καθώς επίσης η ενετική διοίκηση στην περιοχή (1717-1797), δικαιολογεί τις δυτικές επιδράσεις τόσο στην σύνθεση της Ουρανίας όσο και σε επιμέρους εικονογραφικές επιλογές.
Εικόνες