Ναός Γέννησης Θεοτόκου Κορίτιανης
Πρόκειται για μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά. Χρονικά ανήκει στις αρχές του 17ου αι., λίγο μετά το 1604. Ο ναός είναι κτισμένος με λαξευμένους λίθους και το εσωτερικό του είναι κατάγραφο. Σε κάθε πλευρά της αψίδας υπάρχει ανά ένα διπλό τυφλό αψίδωμα. Και τις τρεις πλευρές διατρέχει μονή πλίνθινη ταινία στο ύψος της γένεσης των τόξων των αψιδωμάτων. Άλλο διακοσμητικό στοιχείο είναι η κατασκευή τόξων των αψιδωμάτων με σκουρόχρωμους λίθους, σχιστόλιθους στα εξωτερικά και πωρόλιθους στα εσωτερικά.
Στον ανατολικό τοίχο, επάνω από το παράθυρο, που ανήκει σε μεταγενέστερη επισκευή, υπάρχει ένα διπλό τυφλό αψίδωμα, στο οποίο βρίσκεται ημικατεστραμμένη τοιχογραφία Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας. Στα αριστερά του παραθύρου υπάρχει μικρός πλίνθινος σταυρός και δίπλα του, λίθος με την επιγραφή 1604. Στην κορυφή του ανατολικού τοίχου σε δύο λίθους εκατέρωθέν του υπάρχει χαραγμένος ένας εξάκτινος ρόδακας.
Στη βόρεια πλευρά του ναού βρίσκεται και η κύρια θύρα του ναού. Ανωθε΄ν της εσωτερικά υπάρχει η κτιτορική επιγραφή του ναού: ΑΝΗΓΕΡΘΙ ΚΑΙ ΑΝΕΚΙΝΪΣΘΗ Ὁ ΘΗΟΣ ΚΑΙ ΠᾺΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΓΗ(ΑΣ) ΣΕΣΠΗ// ΝΗΣ ΥΜΟΝ ΘΕ[ΟΤΟΚΟΥ]ΔΪΑ ΣΥΝΔΡΟΜΙΣ Κ(ΑῚ) ΕΞΟΔΟΥ ΚΟΠΟΥ ΤΕ Κ(ΑῚ) ΜΌΧΘΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΗΜΪΟΤΑΤΟΝ ἈΡΧΟΝ ΤΗΣ ὉΛΗΣΗΝΟΔΪ (ΑΣ) ΚΥΡΙΟΣ ΓΗνὸ σπαὴ.
Ο ξυλόστεγος νάρθηκας ανήκει στην ίδια φάση με το ναό, εκτός από ένα μικρό τμήμα του κοντά στην οροφή, ενώ το οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κυρίως ναού, πιθανότατα να ήταν αρχικά ο κυρίως ναός καθώς στα ανατολικά του έχει κόγχες.
Βιβλιογραφία : Α. Χατζηνικολάου, Βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεῖα τῆς Ἠπείρου. ΑΔ 21(1966)297. Ιστορικά των Κατσανοχωρίων Ηπείρου. Αθήνα 1969, 169-170. Μανόπουλος, Επιγραφικές και άλλες μαρτυρίες από τα Κατσανοχώρια. ΗΧ 35(2001)99-196, ιδίως 120-124.
Εικόνες